Loftsleiting.

Helt siden barndommen har jeg samlet på gamle kameraer og fotoutstyr, fotografier, stereobilder, postkort, emaljeskilter, reklame, blikkbokser, maritime samlerobjekter og mye annet “skrot”.

Samlereventyret startet for meg på bruktmarkedet ved Vestkanttorget i Oslo, en gang på slutten av 1980-tallet. En lørdag stilte jeg grytidlig opp med et lite respateksbord og noen banankasser. Kassene var for det meste fylt med bøker og tegneserier. På bordet var det noen snurrepiperier, ett og annet kamera og en flott sommerfuglsamling i glass og ramme. Det var ikke mye, men spenningen og forventningen var stor.

Mens kremmerne ventet på kundene hjalp jeg dem med å sette fram tingene som de hadde med seg. Folka var greie og de hadde utrolig mye fint. Den ene godbiten etter den andre ble satt pent på plass. Glass og porselen på bordene. Skrot og skrammel i kasser foran på bakken. Andre ting ble hengt opp på kroker eller festet med tau til torgteltet for at de skulle synes bedre. Det aller fineste hadde de i glassmontere eller i «titteskap» som noen kalte det. Det var i titteskapene man kunne finne de små og mest verdifulle raritetene og snurrepiperiene.

Min nysgjerrighet tok helt overhånd. Jeg spurte og gravde for å finne ut hva de forskjellige tingene hadde blitt brukt til og hva de kaltes. Alle tingene hadde en historie å fortelle. Noen av historiene var så utrolige at jeg lurte på om de var sanne eller om de var røverhistorier. Uansett, så var det gøy å snakke om tingene. Og det resulterte ofte i gode kjøp. Andre ganger fikk jeg bare noe skrot som de ville bli kvitt, som takk for hjelpen.

Enkelte av tingene solgte jeg videre i løpet av den samme dagen, men som oftest dro jeg derfra med mer enn det jeg hadde med meg da jeg kom. Av den grunn byttet jeg ut det lille bordet med et som var større og skaffet meg lagerplass i en kjeller i nærheten av torgplassen. Så var samlereventyret i gang.

Det har med årene blitt mange turer til ulike brukt- og antikkmarkeder på jakt etter nye skatter og godbiter. Noe har fått en plass i «Titteskapet». En del ble solgt på veien, og resten ble lenge liggende i banankassene. Nå har jeg hentet fram alle skattene og godbitene fra glemselen igjen og gitt dem en ny plass her i «Skrototeket».

Jeg håper at du er heldig og finner noe her du også!